Vi är experter på brädor och utrustning för SUP och hjälper dig att finna rätt
I vår butik hittar ni några av de varumärken som vi själva använder. Världsledande och utprovade produkter i absolut högsta kvalitet. Alla i vårt team är ytterst noggranna med utrustningen. Och vårat mål är alltid att du skall hitta det som passar dig bäst. Tveka inte att höra av er om ni har frågor, funderingar eller kanske vill prova någon av våra produkter. 

- Läs gärna vår guide: ATT VÄLJA BRÄDA FÖR SUP / STÅPADDLING

Brädor och paddlar från SIC MAUI

SIC är stand up paddlingens främsta märke när det gäller kombinationen av kvalitet, brädkänsla och det allra viktigaste; prestanda. 

SIC grundades på ön Maui och bygger på ett arv från flera olika paddlingsformer i öppet hav. Märkets downwindbrädor har skapat sig marknadens starkaste rykte genom otaliga segrar genom åren i de allra största tävlingarna. Till och med topp-paddlare som representerar andra stora brädmärken beställer ibland SIC´s custom-brädor, "om-loggade" och målade i sitt brädmärkes färger, för att ha det bästa när det verkligen gäller. All denna kunskap har gått raka vägen in i SIC´s alla olika standardbrädor.

I SIC´s motto; five star performance, så ligger högsta fokus på en unik brädkänsla och viljan att fortsätta att bredda sporten med kvalitetsprodukter. Det finns numera en SIC för alla typer av paddlare, alla discipliner och alla olika förhållanden. För mer information, besök gärna också  www.sicmaui.com

Paddlar och fenor från Black Project
Som specialmärke för de som söker tävlingspaddlar och race-fenor så arbetar vi uteslutande med Black Project

Utsedd till årets race-bräda för 3:e året
Utsedd till årets race-bräda för 3:e året
Best Touring SUP  2020
Best Touring SUP 2020

ATT VÄLJA BRÄDA FÖR SUP / STÅPADDLING

1. Hur? 
Först behöver du fundera på hur du vill använda brädan. Ungefär på samma sätt som om du skulle köpa en ny cykel; Är det exempelvis en racer för tävling och fokuserad träning du är ute efter, eller är det något för bekväm paddling med fokus på lugnare turer för att uppleva naturen? Kanske vill du främst köra i vågor och surfa? Eller vill du mixa maximalt med olika egenskaper för olika användningsområden? 

2. Var? 
Var någonstans kommer du använda brädan mest? Är det till största delen i en sjö med en fin närliggande å? Är det vid någon kust med dyningar och ibland brytande vågor. Eller är du runt på flera olika platser och vill kunna ha en bräda som presterar bra i de flesta förhållanden? Återigen; tänk som om du skulle välja en cykel. En landsvägsracer med ultrasmala hjul lämpar sig mindre bra på grusiga och guppiga bergsstigar. En oväxlad BMX kommer inte helt till sin rätt på en platt och fin landsväg. Däremot kanske en mountainbike eller hybrid är det perfekta valet för dig?

3. Min egen storlek?
All sportutrustning skall utgå från din kroppskonstitution. En bräda för ståpaddling påverkas till största delen av din vikt, då detta starkt påverkar hur brädan positionerar sig i vattnet. En bräda med alltför låg volym kommer gå för djupt i vattnet, och en bräda med för hög volym kommer flyta onödigt högt. Dessa parametrar påverkar bland annat glid och stabilitet. Din längd är av något mindre betydelse, men påverkar ändå hur du kan använda gravitation och viktförskjutning under paddlingen. 

4. Min budget?
Resonera noggrant utifrån vad du vill och kan betala. Men var vaksam med att inte lura dig själv genom att välja något som är tveksamt i kvalitet, eller i fel storlek för att passa dig. En bra bräda kan kosta mycket, men en dålig bräda kan vara dyrare på alla sätt. Dvs. ett felval kan innebära att brädan inte presterar paddlingsmässigt eller passar dig. Prova, diskutera, fråga och kolla även på begagnat.

5. Övrig utrustning?
Paddeln är egentligen lika viktig som brädan. Välj alltså med omsorg. I början kan en justerbar vara att föredra. Dels för att få en ordentlig chans att hitta rätt i höjd utifrån din längd, din stil, dina förhållanden och vilken bräda du använder. Men en justerbar ger också möjlighet att låta andra prova din nya utrustning. Paddelns vikt, pendel och bladets utformning är det som främst påverkar hur du upplever den. Testa om möjligt innan köp. Förutom säkerhetsdetaljer som obligatorisk leash (fotkoppel / fånglina), och i de flesta fall flytväst, så är det viktigt med klädsel för det rådande klimatet. Satsa på någon form av våtdräkt och våtskor, även om du kanske inte behöver det de varmaste sommardagarna. 

FYRA VANLIGA BRÄDTYPER FÖRENKLAT

Allroundbrädor
En bräda som skall klara av det mesta. Ofta i form av en lång surfbräda (longboard). Vilket innebär att den för det mesta har en rund nos, lätt avsmalnande bakre del och en bottenform som till största delen är platt, men även innehåller svaga konkaviteter med ett avslutande v. Detta skapar en bräda som är stabil, har bra glid för lugnare turpaddling och påverkas lite av yttre faktorer som sidvind och skvalpig sjö. En allroundbräda fungerar även fint att surfa små vågor och använda som yoga- eller fitnessbräda. 
- Om det vore en cykel: En mountainbike eller en beach cruiser.


Race- och touringbrädor
Dessa brädor har större fokus på glid och riktningsstabilitet, än att vara lättmanövrerade och initialt stabila. Ofta har dom en spetsigare nos med mer parallella sidolinjer, samt en bottenform som i nospartiet är rund eller svagt v-formad. Detta för att skära genom vattnet med minsta motstånd för ökat glid och riktningsstabilitet. I högre farter som vid medvindspaddling kan skroven även plana, eller halvplana. 
- Om det vore en cykel: Någon form av cykel för landsväg, trekking eller cyclocross.


Downwindbrädor
Brädtyp med fokus på medvindspaddling där man använder vågor och dyningar som en del i paddlingen. Oftast från punkt A till punkt B med vågorna och vinden i ryggen. Till viss del liknande konturlinjer som race- eller touringbrädor, men med en mer böjd bottenkurva, och smalare akter för att hantera vågor och dyningar mer effektivt. Skrovet bygger främst på planing snarare än deplacement (skära i vattnet), men har även bra glid på plattvatten. Brädtypen har därför ett mycket brett användningsområde, men den vaknar verkligen till liv så fort det finns en liten våg att surfa med.
- Om det vore en cykel: Mountainbike, ev downhill, eller en cykel för cyclocross.Vågbrädor
En bräda specifikt för SUP-surf utmärker sig genom att ha en bottenkurva som är mer böjd (rocker), samt att vara kortare, och ha lägre volym än exempelvis allroundbrädor. Fokus ligger på att kunna svänga och surfa på vågor. Detta innebär bl a. att brädan skall vara lättmanövrerad i planande svängar på vågen, och att den snabbt kan komma upp i fart för att plocka vågen på ett kontrollerat sätt. 
- Om det vore en cykel: En BMX eller trial-cykel.