Vanliga frågor (FAQ)

Varför krav på hjälm för ståpaddlare?
Banan går genom strömmande vatten och innehåller ett antal forsar med både dolda och synliga stenar. Hjälmen är en säkerhetsåtgärd vid eventuella fall. 

Vilken typ av hjälm skall man ha?
Det är rekommenderat att ha en hjälm anpassad för paddling eller annan vattensport. Hockeyhjälm, skidhjälm, ridhjälm eller cykelhjälm är godkänt. Hjälm anpassad för motoraktiviteter är inte godkänt.

Räcker det inte att ha hjälm enbart vid de forsande partierna?
Nej, hjälmen skall sitta på från start till mål. Precis som vid ett cykellopp, rullskidslopp eller annat lopp som innebär krav på hjälm under hela banan. 

Varför måste man ha leash (säkerhetskoppel)?
För att förhindra att du som paddlare blir separerad från brädan. Och för att hindra att brädan skjutsas iväg och träffar andra paddlare vid eventuella fall. 

Varför skall leashen (säkerhetskopplet) fästas högre upp än på ankeln?
Ju närmare dina händer leashens fäste sitter, desto enklare är det att nå fästet om du måste frikoppla dig under strömmande vatten.

Varför skall leashen vara av coiled (spiral) typ?
En coiled leash är designad för att inte släpa i vattnet och minskar risken för att fastna i stenar, grenar, stockar eller andra objekt som kan finnas i strömmande vatten. Den minskar också risken för att andra medtävlande som kan finnas i vattnet skall fastna i den.

Är det inte säkrare att paddla utan leash i strömmande och forsande vatten?
Totalt sett är det säkrare att paddla med en korrekt kopplad leash i just detta sammanhanget än utan. Den totala bedömningen utgår dels utifrån säkerhet för medtävlande, dels utifrån banans karaktär och hur avancerade forsarna är.

Får man sitta ner och paddla i klassen SUP?
Det är tillåtet att sitta eller ligga ner om situationen kräver det. Exempelvis vid forsande partier, eller av andra skäl såsom trötthet, kramp eller liknande.

Får man ha vilken paddelbräda som helst?
Ja, alla typer av brädor är tillåtna.

Får man ha vilken paddel som helst?
I SUP gäller enbladig paddel.

Vågar jag köra med min hård-bräda, eller skall man välja en uppblåsbar då det finns risk för kontakt med sten?
I de andra klasserna (K1+2 / C1+2) används allt från kanoter i glasfiber, kolfiber, aluminium, trä och även uppblåsbara. Risk att köra på sten existerar. Och som i alla paddelrace; även risk för närkontakt med andra paddlare. En uppblåsbar bräda är tåligare i de flesta situationer, men inget krav.

Fenan då?
Fenan är extra utsatt under vissa partier, och det finns risk att träffa sten som till exempel en kanot utan roder / skädda skulle passera obehindrat. Ett tips är att inte köra med sin värdefullaste kolfiberfena, samt att eventuellt ha med en reservfena. 

Kan man hyra bräda genom Kungsbacka River 2.0?
Organisationen har ingen egen bräduthyrning. Tips att hyra hos:
www.stapaddla.se
www.surfskjulet.se
www.surfers.se
​​​​​​​www.surf.se​​​​​​​

Hur många och långa är lyften förbi de ställen som inte paddlas? 
Det är två obligatoriska lyft. “Lyft 1” är på ca 300 meter. “Lyft 2” på ca 800 meter. Mer info finns under “Banbeskrivning”.

Vad är lämplig klädsel?
Det du normalt paddlar i utifrån den aktuella dagens väderläge.

Jag paddlar ju alltid barfota. Är det lämpligt även här?
Då det innebär två lyft med passage på land är våtskor att rekommendera. 

Får man ha packning med på brädan?
Ja.