STÅPADDLA I GOTTSKÄR
Fjorden alldeles utanför vårt center bjuder på obegränsade möjligheter till fantastiska turer på SUP. Allt från trygga vindskyddade paddlingar mellan klippor och skär, till mer utmanande downwinds i öppet hav.

Håll utkik efter våra olika event och fasta turer på vår facebook. Eller på vår bokningssida corpo.se 

Vi inleder alltid turerna med teori, paddlingsteknik, säkerhet samt vår specialanpassade uppvärmning för SUP.

Har du gått någon av våra grundkurser, eller är en van ståpaddlare, så kan du även hyra komplett kvalitetsutrustning för ditt egna äventyr.

Frågor: info@stapaddla.se / 0730-487014

TURPADDLING PÅ SUP 
Ståpaddlas mest klassiska och omtyckta turpaddlingar är utan tvekan Säveån, Fattighusån eller Vallgraven. Alla med helt olika karaktär, men med det gemensamt att dom bjuder på en fantastisk och skiftande omgivning; Säveån med sin Amazonas-liknande natur som slingrar sig genom varierad bebyggelse och vägnät. Fattighusån med passage rakt genom ett spektakulärt Liseberg som doftar spunnet socker och popcorn. Och Vallgraven i Göteborgs absoluta centrum med allt vad det innebär. 

En av våra instruktörer; Maria Cerboni, startade organiserade SUP-turer på dessa platser redan 2014. Sedan dess har vi hållit otaliga paddlingar här med olika teman och inriktningar. Som en gemensam nämnare för våra turpaddlingar är att vi alltid lägger in stort fokus på paddlingsteknik samt säkerhet. Alla olika kunskaps-nivåer kan vara med på dessa turpaddlingar. Även många nybörjare tar sina första paddlingstag med oss här. 

Vi inleder alltid turerna med teori, paddlingsteknik, säkerhet samt vår specialanpassade uppvärmning för SUP. 
Håll även utkik efter våra fasta turer här: Corpo store

Halvvägs in på  turen av Säveån. Halvvägs in på turen av Säveån.


STÅPADDLA I SÄVEÅN
Följ med på en härlig tur genom Göteborgs egna Amazonas. Turen startar vid Partille station där vi inleder med teknikgenomgång och en mjuk uppvärmning. Under den fina paddlingen, som bjuder på en spännande urban känsla i blandning med storslagen natur, så får ni även individuella tekniktips på vägen. Har vi tur ser vi kanske också några av de bofasta bävrarna i ån! Turen går i lätt medström och tar ca 2 timmar.

Lån av bräda, paddel, leash (fotkoppel) och flytväst ingår.
Pris från 695:- (395:- med egen utrustning)

(Logistik; Vi paddlar från punkt A (Partille station), till punkt B (Gamlestaden). Antingen tar man pendeltåget upp till Partille station från Göteborg (ca 16 min), eller så ordnar man med skjuts. Vid startplatsen står Ståpaddlas följebil där man kan lägga av eventuella ombyten eller värdesaker. Bilen följer sedan turen ner till mötesplatsen i Gamlestaden. Ytterligare info vid bokning).
Frågor: info@stapaddla.se / 0730-487014

Fattighusån genom Liseberg. (Går även att passera utan att bli blöt!) Fattighusån genom Liseberg. (Går även att passera utan att bli blöt!)


STÅPADDLA I FATTIGHUSÅN
Från det att vi skapade denna centralt placerade turen så har den varit en av de snabbast fullbokade. Inte konstigt då paddlingen är så lättillgänglig med start och stopp strax utanför Valhalla i centrala Göteborg. Turen bjuder på en vacker och spännande paddling med passage genom självaste Liseberg, förbi Ullevi och genom charmiga Gårda. 
Detta är ett utmärkt tillfälle att prova SUP för första gången, eller för att finslipa sin teknik och samtidigt få en härlig tur mitt inne i stan.
Start vid Valhalla med teknikgenomgång och mjuk uppvärmning. Feedback av teknik och tips under hela paddlingen. Turen tar ca 1,5 timme. Ytterligare info vid bokning

Lån av bräda, paddel, leash (fotkoppel) och flytväst ingår.
Pris från 495:- (295:- med egen utrsutning)

Frågor: info@stapaddla.se / 0730-487014

Vallgraven efter att ha passerat Lejontrappan. Vallgraven efter att ha passerat Lejontrappan.


STÅPADDLA I VALLGRAVEN
Vill du uppleva hur det är att ståpaddla under en bro mitt i stadskärnan av Göteborg, och höra hur det låter när en spårvagn rullar förbi strax ovanför dig? Och samtidigt uppleva stadens många kända platser genom att lugnt glida fram på kanalen och ta del av ett omväxland stadsliv. Då är detta turen för dig. På Ståpaddla kallar vi detta vår stadsvandring, fast på vatten. 
Turen inleds med teknikgenomgång och en mjuk uppvärmning. Vi paddlar sedan i grupp med olika stopp och insuper stadsmiljön. Turen lämpar sig för alla olika nivåer av paddlare och tar ca 2 timmar.
Ytterligare info vid bokning

Lån av bräda, paddel, leash (fotkoppel) och flytväst ingår.
Pris från 595:- (295:- med egen utrsutning)

(OBS! Pga kraftiga ombyggnationer kring Vallgraven så kör vi just nu inga turer där)

Frågor: info@stapaddla.se / 0730-487014

Downwind tillsammans är en svårslagen gruppaktivitet Downwind tillsammans är en svårslagen gruppaktivitet


STÅPADDLA I ONSALA MED NORDIC DOWNWIND TM  
Målet med Nordic Downwind är att bredda medvindspaddlingen på SUP genom att inspirera och visa att downwind kan göras på många olika sätt, i många olika väder.

Nordiskt klimat innebär växlande och ibland oförutsägbara vindar och vågor. Inte alltid vad som räknas perfekt för downwind. Sällan varmt, inte längst vågor, och nästan aldrig en varm strand att komma i mål på. Granar istället för palmer som siluetter utmed kusten. Men det är just detta som är en del av charmen.

Trots att jag surfat och paddlat i Onsalafjorden sen mitten av 80-talet, så lär jag mig något nytt om fjorden precis varje gång jag är ute. Små nyanser om hur vågorna beter sig i olika vindriktningar. Skiftande strömmar och varierande vattennivåer. Det finns en oändlig rad komplexa parametrar som gör det både spännande och utmanande. Att det inte är ovanligt att man en möter en säl, eller en hoppande öring, gör fjorden ännu mer fascinerande. Och att fjorden egentligen inte är en fjord, utan ett estuarium, eftersom den saknar en tröskel vid mynningen, det gör ju saken ännu mer spännande. Men jag fortsätter att kalla den fjord ändå. Världens bästa fjord.

Välkommen till Nordic Downwind! / Pontus Ny


Medvind för alla
Onsalafjorden räknas till ett av Sveriges absolut bästa ställen för downwind-paddling. Sedan många år är fjorden vår bas för denna typ av aktivitet. Under blåsiga dagar samsas här SUP, surfski, vindsurfing och kite för att ta vara på fjordens unika karaktär med kvicka vågor och snabbt byggande dyningar. Flera olika vindriktningar fungerar bra för just medvindspaddling. Att det är en fjord gör också att det oftast är nära till land, vilket både skapar trygghet och omväxlande naturupplevelser. 

Hur går en downwind-paddling till?
Förenklat betyder downwind att man paddlar i medvind med påskjutande hjälp av både vågor och vind. Oftast från punkt A till punkt B där vinden och vågornas riktning bestämmer startpunkt och målpunkt. Målet är att få brädan att plana / surfa genom att binda samman vågor och dyningar. Längden på körsträckan i fjorden kan variera, men är oftast mellan 7-12 km. Vi har även ett par kortare intro-sträckor som är ca 2,5 km. Efter gemensam samling, som inleds med genomgång för dagens paddling på land, så paddlar vi ut och siktar mot målet. När alla nått slutpunkten samlas vi för att sedan ta oss tillbaka till utgångspunkten. Tillbakakörningen görs vanligtvis med bil eller båt. 

Vad krävs paddlingsmässigt? 
Att behärska grunderna inom ståpaddling / SUP och ha viss vana att paddla i oregelbunden sjö.

Utrustning?
Renodlade downwindbrädor, eller touring- / racebrädor utformade för skiftande sjö fungerar bäst. Som insteg, och för att lära sig grunderna, går det även utmärkt att köra allroundbrädor. Vi välkomnar alla sorter av brädor, och kör i många skiftande förhållanden, så tveka aldrig att prova just den bräda du har tillgång till. Din paddel som du känner dig mest bekväm vid för aktiv allround- / race-paddling kommer funka bra även för downwind. Klädsel väljs utifrån aktuellt väder och vattentemperatur. Vi har krav på att alltid använda leash (fotkoppel / fånglina) samt flytväst, gärna i kombination med mobiltelefon eller annan utrustning för kommunikation.

Övrigt
Den roligaste downwind-paddlingen har rejäla och kraftfulla vågor med en stadig medvind. Men även dagar med svag vind och små ankel-höga vågor är givande och dessutom kul att paddla i. Mycket av den tajming och brädförståelse som behövs i downwind-paddling kan trimmas under vind- och vågfattiga dagar, därför kör vi downwind-träning även under dessa dagar. 
Vi anpassar oss till väderförhållandena och kommunicerar svårighetsgraden ungefär som pisternas markeringar i utförsåkning. Kom dock ihåg att havet och vädret kan förändras ytterst snabbt, och dessa markeringar är endast markörer vi använder när vi diskuetarar och beskriver olika förhållanden. 
Grönt: Mycket lätt, för nybörjare och barn. Jämn svag vind med ytterst små vågor.
Blått: Lätt. Måttlig vind med mindre vågor som just börjar bryta.
Rött: Medelsvårt. Frisk vind med brytande vågor och dyningar i varierande storlek.
Svart: Avancerat. Hård vind eller kuling med kraftfulla brytande vågor och längre dyningar.

> Vid lättare vindar, främst grönt / blått, så paddlar vi ibland upp mot vinden för att sedan köra downwind ner till startpunkten. Upwind-paddling skapar bra förståelse för vågor, vind och vattenrörelser, samt ger en bra allmän träning inför den rena downwind-paddlingen. 

> Våra väderprognoser hämtar vi främst från DMI och SMHI. För väderinformation i realtid och analys av olika vindriktningar så använder vi Onsala Space Observatory som ligger strax utanför fjorden. 

> Våra turer och träningar är i Nordic Downwind är ofta i form av pop-up´s. Ibland har vi kort framförhållning eller kör en vänteperiod utifrån väderprognos. Och ibland bokar vi träning oavsett väder och vindriktning.

> Starttid för en paddling innebär att paddlaren är helt startklar. Dvs ombytt och uppvärmd med all utrustning färdig för att gå i vattnet och börja paddlingen. All paddling sker på eget ansvar. 

> Pris beroende på upplägg som transport, tid, utrustning. 

Frågor: info@stapaddla.se / 0730-487014